Dzień tygodnia: środa, 05 luty 2025 |

plakat

Wspomnienie  smaków …

Półmetek lata, wspaniała  pogoda, gościnny Kurdwanów, liczni uczestnicy Odpustowego Święta Parafialnego, Cross Country i Smaki Ziemi Chełmońskiego zestawione przez Biuro Lokalnej  Grupy Działania. Porkę kartoflaną zwaną „prażucha ziemniaczana” przyrządziła z ugotowanych na miękko ziemniaków okraszonych stopionym boczkiem, podawała pod postacią klusek łyżką formowanych Ewa Owczarek z Ochotniczej Straży Pożarnej w Skułach (gmina Żabia Wola). Pierogi z kapustą i mięsem w wykonaniu gospodyń ze wsi Glinki i Borzymówka, chleb ze smalcem według przepisu gospodyń ze wsi Okopy w gminie Nowa Sucha. Rogaliki Baranowskie to przepyszne mięciutkie rogaliki i kruche, żółto-złociste amoniaczki pachnące miłością domu rodzinnego wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2017 roku. Degustację przygotowała także laureatka konkursów serowarskich zajmująca się od siedmiu lat serowarstwem, produkcją  głównie serów tradycyjnych także eksperymentowaniem w poszukiwaniu nowych smaków. Pani Magdalena Dawidek prowadzi wraz z mężem  gospodarstwo rolne we wsi Grądy (gmina  Jaktorów).  Niedzielny poczęstunek znacząco konkurował z pozostałymi potrawami. Podziwiać i degustować można było Przetworki czyli przetwory domowej roboty z warzyw z upraw rodzinnej firmy Tadeusza Maszkowskiego z Korytowa (gmina Radziejowice), ponad 12 rodzajów ogórków: z kurkumą, z chilli, sałatki z ogórkami, po żydowsku, z musztardą, grillowe i inne. Specjalnością firmy jest ostry sos paprykowy i pyszny dżem z dyni. Z gminy Żabia Wola gospodarstwo rybackie Wodna Osada w Grzegorzewicach serwowało karp po żydowsku – Mazowiecki gefilte fisz potrawę podawaną na zimno w słodkiej galarecie, która w 2016 roku zajęła pierwsze miejsce w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spacerując przy stoisku  Ziemi Chełmońskiego możliwe było degustowanie wina z czarnej porzeczki wyróżnionego w XII edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa wyprodukowanego z uprawy na plantacji w Winnicy Dwórzno (gmina Mszczonów). Także smakowanie miodów z pasieki prowadzonej ponad 40 lat w Gospodarstwie Ogrodniczo-Pszczelarskim Mieczysława Kowalskiego z Żelechowa (gmina Żabia Wola), duży wybór miodów odmianowych: rzepakowy, gryczany, akacjowy, mniszkowy, lipowy, wielokwiatowy, spadziowy z drzew iglastych lub liściastych, wrzosowy, nawłociowy. Zaś lemoniada Sołtyski z Gogołowej Spiżarni z przepisu Pani Ani Gogół – zielarki z Granic (gmina Teresin) gasiła rewelacyjnie pragnienie uczestników degustacji potraw tradycyjnych i lokalnych. Przygodę poznawczo-piknikową uzupełniał quiz zakończony losowaniem nagród dla autorów poprawnych odpowiedzi  10-ciu pytań dotyczących prezentowanych potraw. Prezes Lokalnej Grupy Działania Magdalena Podsiadły wręczyła nagrody posiadaczom wylosowanych biletów zawierających trafne odpowiedzi. Wszystkie stoiska degustacyjne kolorowe, obficie  wyposażone, opisane historią prezentowanej potrawy, sposobem przygotowania i kulinarnym przepisem. Życzliwa obsługa gwarantowała miłą atmosferę odwzajemnianą dużym zainteresowaniem  odpustowych  gości.

Zadanie „Smaki Ziemi Chełmońskiego” zostało dofinansowanie ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego.

Ankieta – ankieta smaki v2

A  tutaj szczegółowe opisy degustowanych potraw i dań:

Relacja fotograficzna jest dostępna:

Smaki – https://www.facebook.com/Stowarzyszenie-LGD-Ziemia-Chełmońskiego-409435552538553

https://www.facebook.com/409435552538553/photos/pcb.1389406344541464/1389404017875030/?type=3&theater

https://www.facebook.com/Stowarzyszenie-LGD-Ziemia-Chełmońskiego-409435552538553