W sobotę 13 kwietnia od godziny 9:00 do 14:00 w Domu Kultury w Żabiej Woli odbyło się Szkolenie warsztatowe nt. „Zastosowania ziół w kuchni i w lecznictwie”, którego organizatorem było LGD Ziemia Chełmońskiego oraz Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Prelegentem szkolenia był znawca i pasjonat w tym temacie – pan dr. inż. Mirosław Angielczyk, który jest właścicielem firmy Dary Natury jak również członkiem zarządu Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania – Tygiel Doliny Bugu”.
W trakcie szkolenia uczestnicy mieli możliwość poznania szerokiej gamy polskich ziół, ich właściwości a podczas przerw, możliwość popróbowania produktów kulinarnych przygotowanych w oparciu o zioła. Zarówno różnorodne ziołowe herbatki, kawy smakowe jak również pasty, oleje, sosy oraz inne wyroby cieszyły się wielką popularnością degustujących.
Pan prelegent – Mirosław Angielczyk w trakcie przerw był oblegany przez uczestników, którzy w ten sposób jeszcze poszerzali swoją wiedzę. Zdecydowanie tematyka spotkania była na tyle interesująca iż większość uczestników wyszło z poczuciem niedostatku wiedzy i chętnie powróci na kolejne spotkanie o takiej tematyce.
Szkolenie zostało sfinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach działania szkoleniowo – upowszechnieniowego pn. „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne”.
Jeszcze raz serdecznie dziękujemy Panu Mirosławowi Angielczykowi za przyjęcie naszego zaproszenia, wszystkim uczestnikom szkolenia za tak liczne przybycie oraz Samorządowi Województwa Mazowieckiego za środki finansowe na realizację takiej inicjatywy.
Do zobaczenia na kolejnym szkoleniu.